Harita ve Grafiklerle Dinler Coğrafyası

Kitap
Ahmet Aras, Doç. Dr.
Harita ve Grafiklerle Dinler Coğrafyası
Dinler Tarihi
Dinler Tarihi (Metodoolji)
Bursa
Emin Yayınları
2016
163
Coğrafya bilimi, Dinler coğrafyası, Harita, Grafik, Arkeoloji, Sosyoloji, Sanat tarihi, Dinler tarihi.
Bu çalışma ne sadece dünyanın değişik bölgelerindeki inananların sayılarını veren istatistiki bir eser, ne de dünyanın farklı coğrafi bölgelerinde yaşayan insanların kültürel geçmişlerini anlatan bir kültür tarihidir. İlki Coğrafya biliminin uzak kalamadığı İstatistikçilerle ortak çalışmalar yapılarak sonuçlandırılacak bir konu, diğeri ise Coğrafyanın da ilgilendiği, tarih biliminin bir alt dalı olarak gelişen ve beklentilere cevap verebilecek bir alandır. Dinler Coğrafyası insan ve mekân ilişkisine bağlı olarak çalışmalarını gerçekleştirir. Dinler Coğrafyası bir bölgede yaşayan insanın, yaşantısını şekillendirmesinin yanında insanın şekillendirdiği yaşanılan coğrafyayla da ilgilenen bir bilim dalıdır.
Yaşam tarzı ister bir inanca bağlı, isterse bu duygu ve düşüncelerden uzak gelişsin coğrafi şartlar ve konumlardan bağımsız olarak sürdürülememektedir. Bu yönüyle Dinler Coğrafyası insanlığın ilk dönemlerinden günümüze inanılan değerlerle bağlantılı olarak ortaya çıkan gelişmelerle de ilgilenmektedir.
Bu eserde tarafımızca hazırlanan elli civarı harita, grafik ve açıklayıcılığı artıran şemalar kullanılmıştır. Dinlerin ortaya çıktıkları coğrafyalar, yayıldıkları bölgeler ve buralardaki inanca dayalı şekillenme ve değişimlerin aktarıldığı eserimizde Dinler Coğrafyasının olmazsa olmaz ilkesi olarak kabul ettiğimiz objektifliği merkeze koyarak çalıştık. Hiçbir din ve inanca farklı gözle bakmadık, ırk ve dil farklılıklarının insanlığın zenginliği olduğunu düşünerek hazırladık. Dinlere farklı bir bakışa sebep olacak, Dinler Coğrafyası sahasında bir ilk olan eserimizin başta Coğrafya ve Dinler Tarihi yanında Arkeoloji, Sosyoloji, Sanat Tarihi ve birçok alanda büyük bir eksikliği gidereceği inancındayım.