Günümüzde Batı’da Dinler Tarihi Çalışmaları

Bildiri
Ömer Faruk Harman, Prof. Dr.
Günümüzde Batı’da Dinler Tarihi Çalışmaları
Dinler tarihi Araştırmaları I
Dinler Tarihi
Dinler Tarihi (Metodoolji)
Ankara
1996
ss. 315-322
8
Din bilimleri, Batı'da dinler tarihi
Pdf
Yazar’a göre 16. Yüzyıl iki belirleyici olaya tanık olmuştur. Bunlardan ilki Hıristiyanlık içindeki bölünme, diğeri ise yeni dünyaların keşfidir. Bu olaylar Batı’da din üzerine yeni düşüncelerin ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir. Yeni dünyaların keşfiyle sonraki yüzyılda Cizvitler, Çin, Hint ve Kuzey Afrika’ya gitmişler ve Kutsal Kitap birçok halk diline çevrilmek durumunda kalmıştır.

Fransız ihtilali sonrasında, geçmişe yönelik çalışmalar yapılmış ve Hint dinleri, Mısır medeniyeti, İran dinleri incelenmiş ve tarih öncesi kalıntılara dikkat çekilmiştir. Bu durum Arkeoloji, Filoloji ve Etnografi gibi tarihi ilimlerin doğuşuna zemin hazırlamıştır.

Hazırlanan bu altyapı sayesinde Dinler Bilimi’nin konusunun üç farklı yöntemle ele alınabileceği kanaati oluşmuştur. Bunlardan ilki tarihî yaklaşımdır. Bu yaklaşım tarzı tarih öncesi uzmanları, arkeologlar, filologlar tarafından gerçekleştirilmektedir. İkinci yaklaşım fenomenolojik yaklaşımdır. Bu yaklaşımın öncüsü olan Chantepie de la Saussaye’e göre fenomenolojinin özü bir taraftan temel fenomenler seçmek diğer taraftan da onların kastettiği anlamı yakalamaktır. Üçüncü yaklaşım Hermonitik yaklaşımdır. Yorum ilmine dayalı bu yaklaşım, hem fenomenolojik yaklaşım hem de tarihi yaklaşımdan beslenmektedir.

Harman, son olarak Dinler Bilimi’nde karşılaştırmalı yöntem üzerinde durarak makalesini, Batı’da Dinler Tarihi’nde yapılmış olan son çalışmaları listeleyerek sonlandırmıştır. Bu liste;
 Dinlerin Genel Tarihi
 Sözlük ve Ansiklopediler
 Araştırma Etapları
 Problemler ve Metotlar
 Mukayeseli Araştırma başlıkları altında oluşturulmuş çalışmalardan oluşmaktadır.