İslâm’a Göre İnsanın Tanrı’ya Karşı görevi

Bildiri
Ömer Faruk Harman, Prof. Dr.
İslâm’a Göre İnsanın Tanrı’ya Karşı görevi
Tanrı ile İnsan arasındaki ilişki konulu Sempozyum, 7-9 Ekim 2004, Yeşilköy-İstanbul
Dinler Tarihi
İslam
İstanbul
2004
ss. 95-99
5
Kur'an'da insan, sorumluluk
Pdf
Öncelikle, insanın diğer varlıklar arasındaki konumu üzerinde durulmuş ve onun varlıklar içerisinde en üstünü en mükemmeli oluşuna ayetlerden deliller getirilmiştir. Kur’an’a göre yalnızca insan halife olarak değerlendirilmiş, yeryüzü ve diğer canlıların Tanrı adına denetimi yalnızca ona bahşedilmiştir. Bu oldukça büyük bir sorumluluktur. Zira dağların bile kabul etmediği yüze emaneti üzerine alan insanoğlu, bu sorumluluktan korkmadığı için, aynı zamanda cahil ve zalim olarak da nitelendirilmiştir.

İnsan yaratılmadan evvel toprak olduğunu, yani anılmaya değer bir varlık olmadığını bilmeli ve bu yüzden Tanrı’ya minnettarlıkla davranmalıdır. Onun buyruklarına kayıtsız şartsız itaat etmelidir. Bu durum insanın inanan bir varlık olduğunu ve olması gerektiğini göstermektedir.
Diğer şeriatlar da bunu tesis etme amacıyla gönderilmiştir. Yüce Allah Kur’an’da insanları tek bir ümmet olarak yaratabilme kudretinde olduğunu, fakat insanların birbiriyle tanışıp kaynaşarak, iyi işlerde yarışmasını istediği için böyle yaptığını buyurmaktadır.