Evlilik/ Türk İslam Kültüründe Evlilik

Kitap Bölümü
Asife Ünal, Prof. Dr.
Evlilik/ Türk İslam Kültüründe Evlilik
Aile Yazıları 8
Mehmet Aça Prof Dr.
Dinler Tarihi
Karşılaştırmalı Dinler Tarihi
Ankara
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (Mattek Matbaacılık)
2015
ss. 3 -10
7 s.
Karşılaştırmalı Dinler Tarihi, Evlilik, Semavi Dinlerde Evlilik, Evliliğin Gayesi, Evlenme Yaşı, Evlenme Engelleri, Eş Seçimi.
Evlilik bir kadınla bir erkeğin, töreler ve kanunlar uyarınca, her türlü hayat şartları içerisinde sürekli bir birlik meydana getirmek üzere birleşmesidir. İnsan hayatında son
derece önem taşıyan bu kurumun tarihi insanlık tarihiyle eşittir. Dinler, insan hayatının diğer hususlarında olduğu gibi, evlilik konusunda da birtakım kurallar ortaya koymuştur. İnsanların evliliklerini bu kurallara uygun bir biçimde inşa etme çabası, zaman içinde evlilik üzerinde dinlerin etkisini artırmıştır. Bu durum Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi bazı dinlerde evliliği dinî bir kurum haline getirmiştir. Nitekim Yahudilikte üstün ırk kabul edilen Yahudi milletinin devamı için evlenme herkesin yerine getirmek zorunda olduğu dinî bir görev kabul edilmiştir. Hıristiyanlıkta ise evlilik Hz. İsa ile kilisenin
birliğini sembolize eden, bu sebeple de çözülemez, bozulamaz bir birlik olarak kabul edilmiştir. Her iki dinde de evliliğin geçerliliği dinî kurallara uygun şekilde kurulmaya bağlıdır.
İslâm ise evlilik konusunda bazı hüküm ve tavsiyeler getirmiş olmakla birlikte evliliği dinî değil, hukukî bir kurum olarak görmekte ve büyük bir önem vermektedir. Toplumun varlığının esası kabul edilen ailenin sağlam bir biçimde devamı evliliğe bağlanmış ve evlilik teşvik edilmiştir. İslâm’da evlilik konusu, “İslâm’da Evlilik Anlayışı” ve “İslâm’da Nikâh” olarak iki bölüm halinde incelenecektir.