Hristiyanlıktaki Kadın ve Aile Anlayışına Genel Bir Bakış

Makale
Asife Ünal, Prof. Dr.
Hristiyanlıktaki Kadın ve Aile Anlayışına Genel Bir Bakış
Dinler Tarihi Araştırmaları Sempozyumu III: 2000. Yılında Hıristiyanlık (Dünü Bugünü ve Geleceği)
Dinler Tarihi Araştırmaları III: 2000. Yılında Hıristiyanlık (Dünü Bugünü ve Geleceği)
Dinler Tarihi
Hıristiyanlık
Ankara
2002
c. 3
ss. 125-136
12 s.
Kadın, Aile, Hıristiyanlık, Pavlus, Kadın Hakları, sakrament, nikah, evlilik.
Pdf
Bir kadınla bir erkeğin, sürekli bir birliktelik meydana getirmek üzere
birleşmesi olarak tarif edilebilen evlilik, ailenin çekirdeği; aile ise, toplumun çekirdeğidir. Evlilik ve ailenin, toplum içinde birçok önemli fonksiyonu vardır. Neslin sağlıklı olarak devamı, çocuğa sosyal ve yasal bir kimlik kazandırmak, biyolojik ve psikolojik tatmin, birlikte yaşamanın sağladığı sevgi ve güven duygusu bu fonksiyonlardan bazılarıdır. Toplumun genel istikrarının korunmasına yardımcı olan aile, aynı zamanda nesiller arası kültür nakli işlevi de görmektedir.
Böylesine önemli bir kurum olan aile ve evlilik bütün dinlerin ilgi alanı
içinde olmuş, dinler bu konuda bazı hükümler ortaya koymuştur. Bununla birlikte toplumun vazgeçilmez kurumu olan aile ve onun dayandığı yasal evlilik, toplumlara ve zamana göre birtakım değişmelere uğramıştır. Örneğin, sanayileşme ve kentleşme hareketleri aile yapısında birçok değişiklik meydana getirmiştir. Feodal mülkler parçalanmış, meslek tipleri ve hayat tarzında çok önemli değişiklikler olmuş, bunların sonucu "geniş aile" parçalanarak yerini "çekirdek aileye" bırakmıştır. Kadının çalışma hayatına katılması, kadın ve aile anlayışını da farklılaştırmıştır. insan hürriyetini kısıtladığı gibi gerekçelerle evliliğe karşı çıkanların ortaya çıkması da, aile
yapısını değiştiren faktörlerden biri olmuştur. Bütün bu değişikliklerde Hıristiyanlığın kadın ve aile anlayışının etkisi de önemli boyuttadır.
Hıristiyanlığın kadın ve aile anlayışının oluşmasında, içinden çıktığı Yahudiliğin kadın ve aile anlayışı, çok önemli bir rol oynamıştır. Bu hususta Hıristiyanlığın yayıldığı Grek-Roma kültürünün de etkisi olmuştur. Bilindiği gibi Hıristiyanlar, kendi kutsal kitapları Yeni Ahit yanında Yahudi kutsal kitabı Tanah'ı da kabul etmektedir. Bu durum onların birçok hususta Yahudi kutsal kitabını esas almalarına yol açmaktadır. Kadın, evlilik ve aile konuları da böyledir. Hıristiyanların bu konudaki görüşleri, kaynağını bir yandan Eski Ahit'in bazı ifadelerinden, diğer yandan Yeni Ahit'ten özellikle Pavlus'un yorumlarından almıştır. Bu tebliğde önce "Hıristiyanlık'ta Evlilik ve Aile Anlayışı" sonra da "Hıristiyanlık'ta Kadın ve Aile" konusu ele alınacaktır.